Üdvözöljük Kunpeszér

honlapján
                                      Természeti környezet

               A Turján-vidéken elhelyezkedő Peszéradacsi rétek NP törzsterület kiterjedése 5757 ha. A törzsterület É-i felén - Kunpeszéren - jelentős kiterjedésű vizes élőhelyek, lápok és láprétek jellemzőek.

A NP egyes részei nem látogathatók, ezekre táblák hívják fel a figyelmet. A tudományos és természetvédelmi szempontból kiemelt értéket jelentő rétek élővilágát azok zavarása nélkül, a földutak mentén gyalogosan közlekedve maradéktalanul megfigyelhetjük. A fészkelési időszakban (március 15 - július 15. között) a látogatók részéről a földutak 20-30 m-nél nagyobb távolságban való elhagyása éppen a védett értékek megőrzését veszélyeztetheti.

A nedves környezet miatt a földutak általában gépkocsival nehezen vagy egyáltalán nem járhatók, ezért a következő útvonalat javasoljuk a környék megtekintésére: Kunpeszérről az Erzsébet-major felé vezető aszfalt- majd földúton haladva érdemes lassan közlekedni, mert ritka madarakat láthatunk, mint a képen látható túzokot, valamint nagy kócsagot, és a major előtti partoldalban és környékén gyurgyalagokat. A majorságot elhagyva kiterjedt mocsaras foltok és rétek veszik körbe a látogatót. Májusban és júniusban az erre túrázónak egy-két lépést kell csak letérni az útról és pompás külsejű orchídeák, nőszirmok és rovarok, valamint pókok között találja magát. A földúton tovább haladva elérjük a Peszéri-erdőt. A régi erdészháznál megpihenve az erdő szépségét is megcsodálhatjuk, mint például a gyönygvirágos-tölgyesek utolsó hírmondóit. A Peszéri-erdő közepén helyezkedik el a Tilos-erdő, amely fokozottan védett erdőrezervátum magterület, nem látogatható.A képeket Máté András és Vajda Zoltán készítette.